Selma Lagerlöf var lebb.

Jag är inte särskilt allmänbildad utan snarare expert på mer eller mindre relevanta saker som jag själv kan relatera till. Under hela grundskoleutbildningen så fastnade vare sig gångertabellen, grammatik eller allmänt historiekunnande. Att lyssna och lära var för ostimlurande för mig, men en vecka om året så hade vi kulturvecka där undervisningen var ersatt av diverse kulturella jippon som till största del gick ut på att granska någon hajpad svensk som ansågs vara ett konstnärligt geni. Då så fastnade däremot det mesta.

Dessa veckor under låg och mellanstadie tiden som vi hade kulturveckor har präglat mig genom åren, inte nog med att jag kan alla Evert Taubes verser utan till, jag kan dessutom så mycket om John Bauer att jag utan att veta varför började på ett gymnasium namngett efter honom samt trodde mig ha all baskunskap om Selma Lagerlöf.

Men jag fick nyligen veta att Selma var lesbisk. Det är betydligt mer relevant information än att hon var född och uppvuxen i Mårbacka, samt att det är en liten by i Värmland. Varför fick vi inte kunskap om hennes sexuella läggning? Var de rädda att nämna homosexualitet i skolan? Var de homofober eller var det homofobiska föräldrars reaktioner de fruktade?

Detta hade varit ett ypperligt tillfälle att förklara för alla småkids att kvinnan på tjugolappen som dog femtio år innan vi var födda levde tillsamans med kvinnor. Att människor i alla tider förälskat sig i någon av samma kön, att för länge sedan var det tabu belagt samt att det även funnits grottmänniskor och dinosaurier. Men numera förstår man bättre och vet att alla människor har rätt att ha känslor för vem de vill och att familjeförhållanden inte nödvändigtvis måste vara "mamma, pappa, barn".

I och med att de inte undervisar om homosexualitet i tidig ålder så stannar det upp samhällets utveckling, de ger upphov till förtryck, mobbning och utanförskap. Varför utsätta oskyldiga människor för detta? Det handlar ju om bristande kunskap om något som bör vara baskunskap. Skolan lär inte bara ut att läsa och räkna utan ger en hel massa mer kunskap per automatik. Om människosynen begränsas som barn i skolan där man är för att lära, hur troligt är det då att man ändrar visioner senare i livet? Homofoberna hade med rätt utbildning kunnat vara utrotade för länge sedan. Om vi åtta åringar vetat att Selma Lagerlöf som framgångsrik författare, första kvinnliga nobelpristagare samt respekterad person kritiskt granskad i media som numera frontar tjugolappen var homosexuell, så hade vi nog tyckt att det var rätt häftigt och framförallt inte konstigt.

Och då är det inte så att jag är gammal, utan jag var åtta år för tio år sedan och det glädjer mig att Johan Skyttes skolan ska läggas ned.

Kommentarer
Postat av: Fagel

Väl skrivet...

2010-01-04 @ 08:00:02
URL: http://fraggelberg.blogg.se/
Postat av: Fagel

Du får kolla bloggen igen så ser du vad det jävla aset gjorde....

2010-01-04 @ 14:18:33
URL: http://fraggelberg.blogg.se/
Postat av: Anonym

Vi fick heller inte höra om hennes samröre med den rasbiologiska rörelsen. Selma stöttade till exempel en tävling annordnad av rasbiologiska institutet där man skulle utse "den äktsvenska kvinnotypen".För att parafrasera din text;Om vi åttaåringar vetat att Selma Lagerlöf som framgångsrik författare, första kvinnliga nobelpristagare samt respekterad person kritiskt granskad i media som numera frontar tjugolappen främjade rasbiologi, så hade vi nog tyckt att det var rätt häftigt och framförallt inte konstigt.

2010-01-04 @ 15:57:39
Postat av: Fagel

2010-01-04 @ 17:32:25
URL: http://fraggelberg.blogg.se/
Postat av: Fagel

Till du anonyma kommenterare: Tycker inte de två har med saken att göra, speciellt inte när åsikterna om vad som verkligen hände går isär. Bara för att Bosse Schön hävdade att hon stöttade rasbiologin behöver inte betyda att det var så. Hon själv sas ju ta avstånd från judeförföljelsen och hjälpte ju dessutom Nelly Sachs att fly från Tyskland 1940.Oavsett vad Selma trodde på eller inte så tycker jag att man ska ta och bryta ner studien om rasbiologin. Studien började ju redan i slutet av 1800 talet i Sverige och utifrån de studier som gjordes startades världens första institut i Uppsala 1920. I ett land som som mellan 1935 och 1974 tvångssteriliserade över 60,000 förståndshandikappade, epelektiker, våldtäksmän och sinnessjuka så är det kanske inte så konstigt att folk stöttade studien från början? Säger inte att det är rätt att stödja studien men det är kanske inte så konstigt utifrån hur världen såg ut på den tiden. För hundratals år sedan trodde vi ju att jorden var platt...Kan tillägga att det var tack vare Socialdemokraterna som motionen gick igenom. Så, ska arvssynderna påverka deras ställning i samhället idag?

2010-01-04 @ 17:46:10
URL: http://fraggelberg.blogg.se/
Postat av: Teflån-napprapaten

Vad sägs om att älta aktuella sammhälsfrågor?

2010-01-04 @ 19:12:31
Postat av: T

a study related to this :)

http://www.thelocal.se/24026/20091223/

2010-01-04 @ 19:32:42
Postat av: Fagel

Vargjakt? Viktoria i kriget? Utrotningshotade söta små apbebisar som förlorar sina mammor? Buggen som snor mail eller hur blir DIN ekonomi i år... ? :):) Bara att välja...

2010-01-04 @ 20:37:40
URL: http://fraggelberg.blogg.se/
Postat av: Mathilda

Fagel, läste det. Pedofiler är för jävliga.Och "Havet" ( anonyma kommentaren ). Det finns inga tydliga belägg bara för att någon bitter gubbe myntade det. Jag tror inte att hon stöttade rasbiologin, då hon som Fagel sa hjälpte en judinna.DOCK så handlar ju detta främst inte om Selma Lagerlöf, utan om det inte talats om homosexualitet i skolan och om vilka konsekvenser det ger upphov till.

2010-01-05 @ 00:33:01
URL: http://mwmw.blogg.se/
Postat av: Anonym

Hon gav bort signerade böcker som pris i tävlingen, om jag minns rätt. Det är heller ingen självklarhet inom rasbiologin att judar skulle vara någon "sämre" ras. Så att hon talade mot judeförföljelser ger henne inte alibi. Dessutom hade hon en omfattande brevkorrespondens med rasbiologiska institutet.Men nog om detta, för det var inte min poäng. Först och främst var det tänkt som ett dåligt skämt, men också en kommentar till hur moralisk och vetenskaplig kanon förändras med tiden. Att vad som är ok och inte att lära ut kan helt förändras inom ett årtionde.Sen kan man alltid diskutera varför man ska betona sexualiteten alls? Det är väl ganska irrelevant vad en författare har för sexuell läggning, kan jag tycka.

2010-01-05 @ 01:15:49
Postat av: elsa

Yo go girl! Mycket bra skrivet med bra övertygande argument! Du har talang för att skriva

2010-01-05 @ 02:04:54
URL: http://elsaboa.blogg.se/
Postat av: Mathilda

"Havet",

Nu handlar det ju dessutom om att vi fått all insider kunskap om Selma Lagerlöf som man kunnat tänkas få, om hennes föräldrar, hennes uppväxt, resor osv MEN att de medvetet valt att inte nämna att hon var homosexuell. Ja, annars kan man tycka att det inte ska ha någon betydelse vad en författare har för sexuell läggning.Dock så var hon inte en simpel författare utan även första kvinnan som tog emot nobelpriset samt förespråkade feminism frågor vilket var ovanligt på den tiden.Elsa, tack :)

2010-01-05 @ 03:56:17
URL: http://mwmw.blogg.se/
Postat av: H

Du har helt klart en poäng i det du säger. Jag argumenterar egentligen inte emot dig. Frågan är egentligen vad man ska betona? Ta till exempel Strindberg. Ska man lära ut hans kvinnosyn till åttaåringar? Känns väl liiite tveksamt?

2010-01-05 @ 04:15:46
Postat av: Mathilda

Jag tror det är bra att vara så tydlig som möjligt gällande stora samhällsproblem även mot barn. Kanske inte djupgående och analytiskt, men i stora drag vad som är rätt och fel samt vilka tokiga filosofier människor förr i tiden haft!

2010-01-05 @ 22:33:53
URL: http://mwmw.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0