KIRALOU.SE

Från och med idag så bloggar jag på egen domän , kiralou.se !!!!!!


Selma Lagerlöf var lebb.

Jag är inte särskilt allmänbildad utan snarare expert på mer eller mindre relevanta saker som jag själv kan relatera till. Under hela grundskoleutbildningen så fastnade vare sig gångertabellen, grammatik eller allmänt historiekunnande. Att lyssna och lära var för ostimlurande för mig, men en vecka om året så hade vi kulturvecka där undervisningen var ersatt av diverse kulturella jippon som till största del gick ut på att granska någon hajpad svensk som ansågs vara ett konstnärligt geni. Då så fastnade däremot det mesta.

Dessa veckor under låg och mellanstadie tiden som vi hade kulturveckor har präglat mig genom åren, inte nog med att jag kan alla Evert Taubes verser utan till, jag kan dessutom så mycket om John Bauer att jag utan att veta varför började på ett gymnasium namngett efter honom samt trodde mig ha all baskunskap om Selma Lagerlöf.

Men jag fick nyligen veta att Selma var lesbisk. Det är betydligt mer relevant information än att hon var född och uppvuxen i Mårbacka, samt att det är en liten by i Värmland. Varför fick vi inte kunskap om hennes sexuella läggning? Var de rädda att nämna homosexualitet i skolan? Var de homofober eller var det homofobiska föräldrars reaktioner de fruktade?

Detta hade varit ett ypperligt tillfälle att förklara för alla småkids att kvinnan på tjugolappen som dog femtio år innan vi var födda levde tillsamans med kvinnor. Att människor i alla tider förälskat sig i någon av samma kön, att för länge sedan var det tabu belagt samt att det även funnits grottmänniskor och dinosaurier. Men numera förstår man bättre och vet att alla människor har rätt att ha känslor för vem de vill och att familjeförhållanden inte nödvändigtvis måste vara "mamma, pappa, barn".

I och med att de inte undervisar om homosexualitet i tidig ålder så stannar det upp samhällets utveckling, de ger upphov till förtryck, mobbning och utanförskap. Varför utsätta oskyldiga människor för detta? Det handlar ju om bristande kunskap om något som bör vara baskunskap. Skolan lär inte bara ut att läsa och räkna utan ger en hel massa mer kunskap per automatik. Om människosynen begränsas som barn i skolan där man är för att lära, hur troligt är det då att man ändrar visioner senare i livet? Homofoberna hade med rätt utbildning kunnat vara utrotade för länge sedan. Om vi åtta åringar vetat att Selma Lagerlöf som framgångsrik författare, första kvinnliga nobelpristagare samt respekterad person kritiskt granskad i media som numera frontar tjugolappen var homosexuell, så hade vi nog tyckt att det var rätt häftigt och framförallt inte konstigt.

Och då är det inte så att jag är gammal, utan jag var åtta år för tio år sedan och det glädjer mig att Johan Skyttes skolan ska läggas ned.

dagens pose


 


vanilla & cherry cokeSen en tid tillbaka ( 2003 ) så är bland det första som stått då man googlat mitt namn varit rädda vanilla coke. Mig involverad. Light med is och kyld. Ingen lime, inget vanilj, inga körsbär. Men alla andra tusen människor som skrev på listan hurrar nog.

nyår
Vi åt trerättersyachten, dansade, drack massvis med champagne och drinkar. Vi spelade ABBA - happy new year medan vi skålade in det nya året. Människor hade samlats på strandvägen där de sköt upp fyrverkerier, Molly började prata göteborgska, folk gick och folk kom, några var stämningsdödare och Linda Rosing look-alikes men de flesta var otroligt trevliga. Vi tog en vit limousine till efterfesten. Sen så kräktes jag i några timmar på grund av alla skaldjur. Tråkigt slut på en otroligt rolig kväll!

# 299 - nyårsafton


Vi firade nyår på en yacht. Kvällen var kul, min klänning överlägset snygg och stämmningen på topp. Dock så är jag sådär jobbigt illamående idag, hela jag är dränkt i champagne och bara lukten får mig att vilja spy. Jag ska hoppa in i duschen nu, sedan ska jag publicera restrerande bilder! Och om någon undrar så står jag alltid i ovastående ställningen om jag har deeptalk med Filippa i fyllan.

RSS 2.0